A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Low_replace::usage() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: low_replace/pi.low_replace.php

Line Number: 12

Selmer – Cyberkriminalitet må på styrets og daglig leders bord

Cyberkriminalitet måpå styrets og daglig leders bord


Hvordan sørge for at du sikrer deg mot de reelle truslene som virksomheten din er utsatt for? Etabler et robust program for sikkerhetsrutiner som starter på toppen av organisasjonen.

Kronikk

Etter en omfattende internasjonal politiaksjon («Operation Avalanche 101»), avdekket etterforskerne cyber angrep mot virksomheter i 189 land, inkludert Norge.

Uttalelsen fra lederen for den Europol-styrte aksjonen gir en dekkende beskrivelse av dagens risikobilde: «Cybercrime is now every bit as bad as serious organized crime».

Økende cyberkriminalitet og innføringen av de nye personvernreglene (GDPR), som skal være implementert innen mai neste år, krever økt oppmerksomhet mot hvordan virksomhetene beskytter data og personopplysninger.

Å kartlegge potensielle hendelser og forstå hvem som er bakmennene, kan hjelpe virksomhetene med å lage rammeverket til effektive sikkerhetsrutiner rettet mot cyberkriminalitet. Bakmenn kan være kriminelle som kun er ute etter økonomisk gevinst; da er det viktig å se på hvilke områder av virksomheten som er utsatt for slike angrep. I andre tilfeller kan det dreie seg om industrispionasje, og da er det vesentlig å se på hvem som kan ha et motiv for å gå etter virksomhetens mest kritiske data, som kundeinformasjon, forskningsdata og personopplysninger.

For at tiltakene mot cyberkriminalitet skal være målrettede og kostnadseffektive, må arbeidet begynne med at ledelsen og daglig leder tar ansvar for å gjennomføre en risikovurdering. Risikovurderingen må ta for seg de enkelte deler av virksomheten, belyse hvilke som kan bli angrepet, sannsynligheten for at hendelser vil skje og hvilke konsekvenser de kan få. Hva kan virksomheten utsettes for, hvilke eiendeler og verdier er utsatt og ikke minst; hvem kan stå bak angrepene?

Risikovurderingen skal danne grunnlaget for tilpassede rutiner og retningslinjer, deriblant tiltak for sikring av de mest kritiske data og personopplysninger, internkontroll, adgangskontroll og behov for krypteringsløsninger og så videre.

Tiltakene kan ha liten verdi om de ikke er knyttet opp mot resultatet av den grundige risikoanalysen. Den skal også danne grunnlaget for opplæring av ansatte, overvåkning og monitorering av kritiske områder identifisert under vurderingen, utvikling av et rapporteringssystem med undersøkelser av hendelser og rapportering til myndighetene.

En god risikovurdering skal også inneholde hvilke tiltak som må på plass. Her er det vesentlig å se på risikoen for menneskelige feil og risikokulturen i virksomheten.

Slik starter du arbeidet med å beskyttelse virksomheten mot cyberangrep:

Kronikken ble først publisert i Dagens Perspektiv 12. oktober 2017.

Skrevet av
Skrevet av

Publisert:

12. oktober 2017

Nils Kristian Einstabland

Stilling: Partner, advokat

Kompetanse:

Kontaktinfo:n.einstabland@selmer.no
+47 402 13 723

» Les mer om Nils Kristian