A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Low_replace::usage() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: low_replace/pi.low_replace.php

Line Number: 12

Selmer – Antikorrupsjonskonferansen 2017 - Åpenhet er motgiften til korrupsjon

Antikorrupsjonskonferansen 2017- Åpenhet er motgiften til korrupsjon


– Korrupsjon er ran av samfunnets ressurser. Det sa Erna Solberg da hun åpnet Antikorrupsjonskonferansen 8. juni. Hun understreket viktigheten av å jobbe for et åpent samfunn.

Aktuelt

Den fjerde Antikorrupsjonskonferansen ble gjennomført 8. og 9. juni, med foredragsholdere fra blant annet Regjeringen, ØKOKRIM, FBI og britiske Serious Fraud Office (SFO). Selmer, med Helge Kvamme i spissen, var medarrangør av konferansen.

Erna Solberg åpnet årets konferanse med å understreke at korrupsjon gjelder oss alle, i alle land.  Hun var tydelig på at hun ønsket en felles kamp mot skatteparadiser, økonomisk kriminalitet og korrupsjon. Solberg trakk også frem at arbeidet med FNs bærekraftsmål, blant annet, skal bidra til å redusere korrupsjon betydelig innen 2030.

Solberg rettet seg spesielt mot norsk næringsliv som hun anså som den største muskelen, og også de som må være motoren i arbeidet med en bærekraftig utvikling. Hun trakk frem Panama Papers-saken som eksempel og understreket viktigheten av å beholde et åpent samfunn:

Åpenhet er avgjørende. Tilliten bunner blant annet i at vi er et åpent samfunn. Dere kan se hva jeg tjener, eier og betaler i skatt ved å gå inn på skattelistene. Åpenhet er motgiften til korrupsjon.

Etter statsministerens åpning, tok det årlige ØKOKRIM-panelet over. Trond Eirik Schea, Marianne Djupesland og Trude Stanghelle ga konferansepublikummet et dypere innblikk i ØKOKRIMs tanker og erfaringer fra pågående saker og utfordringer under etterforskning særlig i forhold til å hente inn relevant informasjon fra utlandet.

Etterlyser eierskapsregister

I paneldebatten, som i år ble ledet av NRK-veteran Geir Helljesen, ble det fra stortingspolitikerne Marianne Marthinsen (AP) og Heikki Holmås (SV), etterlyst et offentlig eierskapsregister. Et slikt register ble fremmet for regjeringen av Stortinget i 2015 for å styrke innsatsen mot skattekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking. Målet med eierskapsregisteret er å sikre åpenhet om eierskap i norske selskap, og hindre at utenlandske eiere kan holde seg skjult bak nominee-konti i banker.

I debatten var Guro Slettemark i Transparency Norge, i tillegg, tydelig på at den nye hvitvaskingsloven heller ikke ville leve opp til de utfordringene man står ovenfor innen antikorrupsjon.

I år hadde konferansen et eget panel med fokus på hvitvasking av penger og korrupsjon der Else Lund fra Finans Norge, Håvard Kampen fra ØKOKRIM og Helge Kvamme presenterte utfordringene som særlig bankene møter med de enorme pengestrømmene som følger bestikkelsessakene. Det er oppgitt fra FN at tre trillioner amerikanske dollar hvitvaskes årlig på verdensbasis. Konkrete saker har vist at Norge kan opptre som en "trygg havn" for pengestrømmer som er del av en "hvitvaskingsmaskin.

Med et internasjonalt blikk

Første dag ble avrundet med en ærlig beretning fra korrupsjonsdømte og tidligere salgsdirektør, Richard Bistrong i Front-Line Anti-Bribery LLC. Han ga et innblikk i hvordan han ble innblandet i korrupsjon og videre hvordan han endte opp som «undercover» på vegne av FBI og britiske SFO.

Sjefen for britiske Serious Fraud Office, David Green, åpnet dag to av konferansen. Her fikk deltakerne Greens erfaringer fra arbeidet med og resultatet av UK Bribery Act.

George «Ren» McEachern, i FBI, tok for seg de enorme pengestrømmene som kan følges i etterkant av bestikkelsesbetalingene ved internasjonal business. Han mente at dette på mange måter stjeles fra folket i land der regimeledere beriker seg.

Konferansen ble avsluttet med et innblikk i organisasjonen som stod bak Panama Papers-avsløringene, presentert av Paul Radu, internasjonal gravejournalist og leder av The Organized Crime and Reporting Project (OCRP).

Et unikt samarbeid

Antikorrupsjonskonferansen er et unikt samarbeid mellom ØKOKRIM, Transparency International Norge, PwC og Advokatfirmaet Selmer. Konferansen setter søkelys på utviklingen nasjonalt og internasjonalt og løfter frem de viktigste tiltakene innen dagens antikorrupsjonsarbeid. Initiativet skal også bidra til å styrke samarbeidet mellom private virksomheter, offentlig sektor, bistandsorganisasjoner, NGO-er og andre aktuelle aktører. Les mer om den avholdte konferansen her. 

Neste års konferanse feirer femårsjubileum og arrangeres 7. og 8. juni 2018. Har du lyst til å motta oppdateringer om konferansen? Meld deg på  Antikorrupsjonskonferansens nyhetsbrev nederst i denne lenken. 

Kontaktpersoner
Kontaktpersoner:

Helge Kvamme

Stilling: Partner

Kompetanse:

Kontaktinfo:h.kvamme@selmer.no
+47 941 717 38

» Les mer om Helge